€0,000

Winkelwagen (0 items)

  • Uw winkelwagen is leeg

415+ Beoordelingen 9,6

5 Champagnetrends voor 2014

5 Champagnetrends voor 2014

In 'National Liquor News', het Australische tijdschrift voor nieuwtjes, product informatie en trends uit de drankwereld, werden onlangs 5 trends voor Champagne genoemd. Zullen we deze trends ook in Nederland gaan zien? ...

De 5 trends werden dan weliswaar in Australië gepubliceerd (online door The Shout); de gebruikte bronnen voor dat artikel komen gewoon uit Frankrijk, daar waar champagne ook vandaan komt. We noemen ze even kort op en leggen dan hieronder uit wat dit voor champagnes zijn.

1. Blanc de Blancs
2. Extra Brut
3. Rosé
4. Champagne als gastronomische wijn
5. Champagnecocktails


Er zijn nog wel meer trends te noemen, maar dat doen we nog wel eens in een apart artikel. 

Trend 1: Blanc de Blancs champagne


Blanc de Blancs champagne
betekent letterlijk "wit van wit".
Het gaat dan om blanke champagne gemaakt van blanke druiven en in het geval van champagne is dat de Chardonnaydruif. De meeste champagnes bestaan uit een assemblage van alledrie de champagnedruiven Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Een champagne gemaakt van 100% Chardonnay komt je niet heel vaak tegen. Ongeveer 5% van de champagnes is een blanc de blancs.

Frederic Panaiotis, keldermeester bij het oudste champagnehuis Ruinart, geeft aan dat dit elegante type champagne blijft groeien in populariteit. De Ruinart Blanc de Blancs is uitgegroeid tot het vlaggenschip cuvée.

De favoriete champagne van Madonna is ook een blanc de blancs. Het is de Amour de Deutz. Een hemelse champagne met een goudkleurige plaquette op de kurk voorzien van een engeltje en een siersteentje. 

Trend 2: Extra Brut champagne


Heel vroeger waren veel champagnes erg zoet en vonden gretig hun weg naar Russische tsaren.
Na de Russische revolutie bleven champagnehuizen, met Roederer als bekendste voorbeeld, met hun voorraden mierzoete champagnes zitten die niemand wilde. Soms was de dosage wel 330 gram suiker per liter. Dat is zoeter dan Sauternes en meer dan twee keer zo zoet als Coca Cola! Er was geen markt voor.

De term 'brut' werd in 1876 officieel geïntroduceerd voor droge champagne. Jaren daarvoor leverde champagnehuis Perriër-Jouet al een vintage zonder toegevoegde suikers in Londen af. Brut champagne met een klein beetje dosage werd de standaard. Niet voor niets is 95% van de champagnes een brut, oftewel een droog type champagne met minder dan 15 gram suiker per liter.

De trend is dat champagnes steeds droger worden. Zo kondigde Moët & Chandon in maart 2011 aan dat het de dosage in de Brut Impérial zal verlagen van 12 gram per liter naar 9 gram per liter (beide hoeveelheden maken dat deze champagne in de categorie 'Brut' blijft vallen; er is behoorlijk wat bandbreedte). Ook hun Dom Pérignon wordt droger en sluit daarmee aan bij de strategie van keldermeester Richard Geoffrey om de dosage te verlagen.

Suiker kán gebruikt worden om foutjes in de smaak te verdoezelen. Champagnehuizen kunnen het om die reden ook als een prestige project zien om een lekkere champagne met zero dosage op de markt te brengen. Een voorbeeld is de Ayala Brut Nature. Een 'Brut Nature' heeft nog minder suiker dan een 'Extra Brut' en hiermee wil Ayala, onderdeel van de Bollinger groep, laten zien dat haar champagne loepzuiver is en van topkwaliteit.

Mede door marketing gedreven zien we ook producten verschijnen met tot de verbeelding sprekende namen als 'Skinny Champagne'. Nu is champagne van zichzelf al een relatief caloriearme wijn en wanneer je dik wilt worden van champagne zul je echt veel moeten drinken. Toch blijkt er een markt voor om extra brut champagne aan te prijzen als een low-calorie champagne. Britse fashionista's lopen ermee weg en bovendien klinkt 'Skinny champagne' toch heel wat anders dan 'Extra Brut'.

Het aparte is trouwens dat er ook een tegenbeweging ontstaat en er ook weer meer zoete champagnes worden gemaakt. Een demi-sec champagne is nooit zo zoet als een dessertwijn, maar voor mensen die alleen koffie met suiker lusten of zich staande houden met Red Bull en andere zoete frisdranken, is zo'n demi-sec veel vriendelijker dan een brut. De naam zegt het eigenlijk al. Brut is soms best brut. Overigens is een demi-sec champagne niet alleen voor de zoetekauwen. Probeer maar eens een Nectar demi-sec in combinatie met een kaasplankje. Smullen!

Trend 3: Rosé champagne


Rosé champagne
blijft nog steeds groeien in populariteit en is minder seizoensgebonden dan voorheen.
Het is nu goed voor bijna 10 procent van de totale champagneproductie. Dat is een stijging van bijna 5% in twintig jaar tijd. De champagnehuizen Ruinart en Gosset geven aan dat rosé maximaal 20% van hun productie vertegenwoordigt.

Op een enkele uitzondering na zijn alle rosé champagnes droog. Het kleurtje krijgt de champagne meestal door toevoeging van een stille rode wijn die ook alleen uit de champagnestreek mag komen. Deze methode is overigens in heel Frankrijk verboden, behalve in Champagne. Nu wordt er niet heel veel rode wijn gemaakt in deze contreien en ook doordat de toevoeging een extra handeling betekent is roze champagne altijd duurder dan een vergelijkbare blanke. We hebben momenteel rosé champagnes variërend in prijs van € 43,95 voor een Demoiselle tot € 397,- voor een Armand de Brignac.

Gastonomische tip: Drink een eens Bollinger Rosé champagne bij kreeft, zalm of een maaltijd met geroosterde eendenborst.

Trend 4: Champagne bij alle gangen van het diner drinken


Vroeger was het ongekend dat je een diner zou organiseren met verschillende champagnes bij elke gang, vertelt Jean-Pierre Cointreau, president bij champagnehuis Gosset.
Champagne werd vooral gezien als een aperitiefwijn die je schonk voordat iedereen aan tafel ging. En de meeste champagnes zijn ook bij uitstek aperitiefwijnen. Door de frisse zuren en de koolzuurbelletjes wordt de speekselproductie op gang gebracht en je smaakpalet verfrist om het voor te bereiden op wat komen gaat. Dit zijn ook de gemakkelijk drinkbare champagnes om te serveren op een receptie of feest.

Maar dat het ook anders kan blijkt wel uit de vele wijnspijssuggesties die champagnehuizen je doen. En dat kan varieren van eenvoudige budgetvriendelijke hapjes en luxe canapés tot verfijne exquise gerechten. Zo zien we regelmatig foto's in de social media voorbij komen waarin Veuve Clicquot een fles 'Yellow Label' brut - of zelfs La Grande Dame - presenteert naast popcorn of krokante goudgele frietjes. Dat laatste is een topcombinatie vinden wij zelf.

Klassieke combinaties zijn champagne met sushi of kaviaar. Wie van onze leeftijd is herinnert zich vast de dagelijkse uitspatting van Joan Collins, als Alexis is de serie Dynasty: "Champagne and caviar". Maar champagne past bij veel meer hapjes tot complete gerechten aan toe. Denk aan pasta of risotto met paddestoelen en noten (kies dan voor een champagne met veel Pinot Noir), vis en zeevruchten (kies een brut of blanc de blancs), geroosterde eendenborst (met een rosé) of een eenvoudige salade.

De slechtste combinatie is wel die van champagne met een schaaltje pinda's (we kregen het zo op een terras in Reims) en met stip die met oliebollen. knipoog

Trend 5: Champagnecocktails mixen


Champagnecocktails zijn een nogal discutabele trend in champagneland, want veel champagneliefhebbers zien het mixen met hun favoriete bubbel als een faux-pas...
iets dat gebeurt maar eigenlijk niet hoort. Mixen "hoor" je te doen met een eenvoudige mousserende wijn zoals bijvoorbeeld Prosecco. Aan jou de keuze welke bubbel je kiest natuurlijk, iedereen is daar vrij in. Afgelopen zomer werd in elk geval heel veel gemixt met prosecco (Hugo cocktail en Aperol Spritz). Volgens Jean-Pierre Cointreau van Gosset zal de cocktailtrend ook voor champagne gaan gelden.


Probeer eens wat nieuws!


Wie altijd hetzelfde rondje fietst ontdekt nooit wat nieuws.
Als je nog nooit een blanc de blancs hebt gedronken is het leuk om dat eens te gaan ontdekken. Hetzelfde geldt voor een extra brut of juist een demi-sec. We hebben verschillende proefpakketten waarbij je meerdere champagnes kunt gaan vergelijken. Leuk om zo'n avondje te organiseren met een paar goede vrienden. Het is er de tijd en het weer voor. En is het dat niet altijd? smile


Foto credit: Veuve Clicquot 


Download ons gratis Champagne Boek

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »