€0,000

Winkelwagen (0 items)

  • Uw winkelwagen is leeg

415+ Beoordelingen 9,6

Ons beste champagne bewaaradvies is 'op tijd drinken', maar als je toch even wilt wachten lees je hieronder hoe je je champagne het beste kunt bewaren.

Gun jezelf een "verse" kwaliteitschampagne. Omdat je het waard bent ;-)

Kies uit onze selectie genietchampagnes »

Kun je champagne bewaren?

In 9 van de 10 gevallen kun je de champagne maar het beste binnen afzienbare tijd consumeren. De champagne is namelijk op dronk als ie verkocht wordt. Van verder rijpen is alleen sprake als er nog contact is met gist en dat is er na dégorgement niet meer. Een uitzondering kan worden gemaakt voor de vintage champagnes die langer houdbaar zijn en soms nog lekkerder worden. Maar ook deze zijn geschikt om te consumeren zodra ze op de markt komen.

Het is zonde om een champagne over zijn top te laten gaan omdat je het genietmoment te lang hebt uitgesteld. Koop daarom liever wat vaker een paar flessen champagne dan in één keer teveel.

Nu zal het natuurlijk zo zijn dat je die speciale fles wilt bewaren tot zich een speciaal moment aandient. Los van het feit dat je gewone momenten ook speciaal kunt maken juist door die fles open te ploppen kunnen wij ons dat goed voorstellen. De voorpret kan al zo groot zijn dat je die juist even wilt rekken. Het is in dit geval belangrijk dat je de champagne onder de juiste bewaaromstandigheden bewaart, zodat je op het moment supreme kunt genieten van een mooie champagne.

Wat zijn "bewaarchampagnes"?

Die herken je aan dat er echt prominent een jaartal op de fles zichtbaar is, aan de voorkant. Wil je meer weten over deze zogenoemde vintage champagnes, of millésimés? Lees dan ook dit educatieve artikel of breng de theorie in de praktijk en proef zo'n heerlijke vintage (ze zijn per definitie op dronk als ze op de markt komen én ook lang te bewaren).

Echter, zoals de Engelsen zeggen: "You can't have your cake and eat it". Daarom bestellen mensen er ook weleens twee (of meer): Eentje om nu te drinken en eentje om te bewaren voor later om te ervaren doe de champagne zich nog verder heeft ontwikkeld. 

Hoe kun je champagne het beste bewaren?

De beste bewaarcondities voor champagne zijn: horizontaal liggend, trillingsvrij, geurvrij, tochtvrij, in het donker, bij een constante temperatuur tussen de 10 en 12 graden Celcius en bij een luchtvochtigheid rond de 80%.

Welke factoren spelen een rol bij de houdbaarheid van champagne?

Champagne bewaren

De samenstelling van de champagne bepaalt mede hoe lang hij houdbaar is. We doelen dan op de percentages van de gebruikte druivenrassen. Bevat een champagne Pinot Meunier dan is ie minder lang houdbaar. Bij meer dan 35% Pinot Meunier zou je de grens van 9 maanden niet moeten overschrijden. Pinot Meunier is de druif die zorgt voor het fruitige karakter van een champagne. Hij rijpt snel, maar is ook snel over de top. Om deze reden worden vintage champagnes meestal samengesteld uit louter Chardonnay en Pinot Noir. Ook blanc de blancs (100% Chardonnay) of blanc de noirs (mits 100% Pinot Noir) zijn langer houdbaar waarbij blanc de noirs over het algemeen beter houdbaar zijn dan blanc de blancs.

De kwaliteit van de druiven bepaalt ook mede hoe lang je een champagne kunt bewaren. Druiven uit een goed oogstjaar of druiven van een premier cru of grand cru wijngaard hebben daarom meer bewaarpotentieel. Een vintage champagne (millésime) wordt per definitie samengesteld met druiven uit één goed oogstjaar. Deze zijn daarom ook langer houdbaar.

De grootte van de fles speelt een belangrijke rol. Kleine champagneflesjes zoals piccolo's zijn bestemd voor onmiddellijke consumptie. Bewaar deze dus ook niet te lang. Grote flessen zoals de Jéroboam of groter, zijn samengesteld uit magnumflessen en bij het samenstellen is er zuurstofcontact mogelijk. Bewaar dus ook de grote flessen niet te lang. De ideale flessenmaat voor champagne is de Magnum en daarna de reguliere fles van 75 cl.

De ruimte en bewaarcondities spelen een hele belangrijke rol. Een champagne hoort donker, tochtvrij en bij een temperatuur van 10 à 12 graden te worden opgeborgen. Belangrijk is ook dat het trillingsvrij is. Een koelkast trilt door zijn compressor en een champagne in de koelkastdeur opbergen is helemaal uit den boze. Heb je geen kelder en wil je toch mooie champagnes bewaren overweeg dan de aanschaf van een wijnklimaatkast.

Een algemene stelregel is dat een champagne - mits onder de juiste condities - net zo lang bewaard kan worden als hij heeft gerijpt in de kelders (rijpen is de stap waarbij er nog contact is met het gist dus voor dégorgement). De best houdbare champagnes zijn de prestige champagnes omdat hiervoor alleen de beste druiven zijn gebruikt en de champagnes lang gerijpt hebben.

Omdat je wilt dat er geen koolzuur ontsnapt en dat er geen zuurstof bij de champagne komt speelt de kwaliteit van de kurk ook een rol. Voor duurdere champagnes worden ook duurdere kurken gebruikt die beter afsluiten en minder slinken.

Bewaaradvies voor champagnes

Je weet nu wat meer over de houdbaarheid van champagne en hoe je deze het best kunt bewaren. We sluiten dit artikel af met wat praktische adviezen:

Een champagne zonder jaartal (ook wel non-vintage champagne of brut sans année genoemd) heeft geen rijpingspotentieel en bevat doorgaans een behoorlijke hoeveelheid Pinot Meunier. Het is de meest gangbare champagne en we adviseren deze gewoon lekker op een moment soldaat te maken. In theorie kun je deze champagne drie jaar bewaren, omdat ie ook minstens drie jaar rijpt in de kelders van het champagnehuis. Echter hij heeft geen rijpingspotentieel en wordt er niet beter op. Altijd zonde om een goede champagne zo lang te bewaren dat het mooie eraf gaat. Daarom zeggen wij: Bewaar hem in elk geval niet langer dan een jaar en onder de juiste omstandigheden, maar drink hem liever eerder op.

Vintage champagnes zijn langer houdbaar omdat ze langer hebben gerijpt, zijn gemaakt van druiven uit een uitmuntend oogstjaar (zonder andere toevoegingen) en meestal geen Pinot Meunier bevatten. In theorie is de gemiddelde vintage champagne, ook wel millésime genoemd, ongeveer 5 jaar houdbaar. Omdat echter geen verbetering optreedt bij langer bewaren en je wel het risico loopt op kwaliteitsvermindering als je niet de juiste bewaarcondities hebt, adviseren wij om ook een vintage champagne binnen een jaar te consumeren. Ze zijn er voor gemaakt om genoten te worden!

Prestige champagnes zijn de crème de la crème onder de champagnes vanwege hun uitmuntende kwaliteit op alle vlakken. Sommige zijn wel 10 tot 15 jaar houdbaar - mits natuurlijk weer onder de juiste condities. 

Een verkeerd of te lang bewaarde champagne is zonde. Het heeft veel tijd en moeite gekost om een mooie champagne te produceren. Geniet er daarom op tijd van dan heb je de meeste waar voor je geld.

 

Van 'Champagne bewaren' naar 'Champagne Informatie' »

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »