€0,000

Winkelwagen (0 items)

  • Uw winkelwagen is leeg

415+ Beoordelingen 9,6

Hoe lang kun je champagne bewaren?

Hoe lang kun je champagne bewaren?

Elk jaar in december zijn de meest gestelde vragen over champagne: "Hoe lang kun je champagne bewaren?" of "Ik heb begin dit jaar een fles champagne gekregen en die in de koelkast bewaard. Is die nog goed?".

Dit is een oud artikel maar nog steeds actueel. Op jaareinde zet ik het weer even bovenaan in de blog, omdat die dag het de meest gestelde vraag is.

Over de houdbaarheid van champagne bestaan veel vragen en je vindt op zo'n fles dan ook geen houdbaarheidsdatum. Als er al een datum op staat is die van het degorgement en als je een jaar ziet is dat het oogstjaar van de druiven. Tijd voor opheldering dus...

Heb je dus de vraag: "Ik heb een champagne van dit of dat merk, en heb hem al zus en zo lang in huis" lees dan onderstaand artikel.

 

Hoe bewaar je champagne het best?


De houdbaarheid van champagne valt of staat met de condities waaronder je de fles bewaard.
De ideale condities voor het bewaren van champagne zijn: horizontaal liggend, trillingsvrij, geurvrij, tochtvrij, donker, een constante temperatuur (liefst zo tussen de 10 en 12 graden Celcius) en als je het helemaal perfect wilt hebben een luchtvochtigheid rond de 80%.

Een mooie vintage champagne die gewoonlijk jarenlang te bewaren is kun je goed verprutsen door hem te te warm, te licht en met veel temperatuurschommelingen weg te zetten. 

Mag champagne ook in de koelkast worden bewaard? Je leest het hier »

 

Wordt een champagne beter als je die bewaard?


Champagne is, net als Riesling, hoog in de zuren.
En juist die zuren maakt dat een wijn kan ouderen. Champagne wordt nooit jong gedronken. Wettelijk gezien moet een non-vintage minimaal 15 maanden rijpen (de betere merken maken daar gemakkelijk het dubbele van) en een vintage minimaal 36 maanden (en ook dat wettelijk minimum wordt door de grote champagnemerken aan hun laars gelapt). We hebben het dan wel rijpen op de gist, waarbij de wijn aan complexiteit en rijkdom wint.

Na het dégorgement wordt nog een aantal maanden gewacht, zodat de wijn kan bekomen van de schrik en de dosage kan settelen. Vervolgens kan de dan champagne 3-6 maanden later op de markt komen. 

Champagne hoef je dus helemaal niet (zelf) te bewaren. Het is niet zoals bij een Bordeaux die door de tannines eerst maar wat jaartjes moet rijpen in je kelder voordat ie drinkbaar is. Dat doen de champagnehuizen voor je. Zo liggen onder de champagnesteden Reims en Epernay kilometers en kilometers kelders waar de champagnes jarenlang rijpen. Geen fles champagne wordt op de markt gebracht voordat deze op dronk is. Handig toch?

Dat neemt niet weg dat bepaalde champagnes wel goed bewaard kunnen worden. Een vintage champagne bijvoorbeeld heeft veel langer op zijn gisten liggen rijpen als een non-vintage champagne en dat draagt bij aan zijn bewaarpotentieel. Sommige vintages winnen nog aan smaak als je ze bewaard, maar ook dan geldt... ze waren reeds op dronk toen de keldermeester ze vrij gaf.

Er zijn mensen die houden van een lichte elegante champagne en je hebt mensen die juist houden van de smaak van een lang gerijpte complexe vintage. En zoals met alles... je smaak ontwikkelt zich dus wat je vandaag lekker vindt kan volgend jaar weer veranderd zijn. Over smaak valt niet te twisten... of juist heel erg veel.

Hoe lang is champagne houdbaar?


De houdbaarheid van champagne wordt door diverse factoren bepaald.
We hebben ze op een rijtje gezet in een apart artikel 'Houdbaarheid van champagne en champagne bewaren' dat je in de informatiepagina's van onze webshop kunt terugvinden. 
 

Om terug te komen op de vragen waarmee we zijn begonnen. Een champagne is in de regel net zo lang houdbaar als deze op zijn gisten heeft liggen rijpen. En die champagne die al zo lang in je koelkast ligt dan? Tja... dat ligt eraan. Als ie al een jaar in de deur zit die steeds open en dicht klapt heeft hij het zwaarder dan wanneer hij rustig in het donker in de groentelade ligt.

Het is een beetje het dilemma als van Schrödinger's kat als je dat kent? Het is een gedachtenexperiment uit de kwantummechanica waarbij het onzeker is of de kat in de kist dood is of levend. Je weet het pas als je kijkt. En zo is het met de champagne in jouw koelkast ook. Je weet het pas als je hem open maakt en proeft.

Beetje een teleurstelling als je die champagne het hele jaar hebt bewaard tot oud & nieuw. Om dan te ontdekken dat ie zijn beste tijd heeft gehad. Zorg dus dat je een alternatief hebt. Koop een nieuwe fles en leg die ook koel. Mocht de eerste fles toch nog goed zijn, heb je alvast lekker iets achter de hand om jezelf ook in de andere maanden eens te trakteren. Om je op ideeën te brengen: lees ons eBoek 'Ontdek de veelzijdigheid van champagne'.

Lees meer over het bewaren van champagne »

Is een champagne ineens niet meer goed?

 

Meld je aan voor onze email updates en ontvang dit eBoek

Inschrijflink (opent in nieuw venster)

Champalicious ebook

Reacties

  1. LOLETRAPPERS LOLETRAPPERS

    Ik heb een fles gekregen een millesime van 1995 ik ben benieuwd ik denk hem open te doen kerstavond met de familie hopelijk smaakt hij

  2. Johan mooi Johan mooi

    Ik heb nog een fles in de kelder staan van mijn oma.
    Het gaat om een fles Comtes de Champagne taittinger van reims uit het jaar 1969 als ik dit Google dan is die veel waard hoe zit dat. Weet iemand of dit wat waard is of dat het kapot is en weggegooid kan worden

  3. Barbara Barbara

    Hoi Albert. Op de Piper-Heidsieck Brut vind je geen jaartal, omdat het een non-vintage champagne is en die zijn samengesteld uit meerdere oogstjaren. Ze rijpen minimaal 15 maanden op de gisten. Vuistregel is dat je die binnen 1,5 jaar drinkt en het genietmoment pakt. Daar is deze champagne voor bedoeld. De lipstick verpakking is te bewaren als aandenken (en opnieuw te vullen met een volgende fles ;-)). Champagnes die echt lang houdbaar zijn herken je aan een groot jaartal dat duidelijk op de voorkant staat. Het jaar betreft overigens niet het productiejaar, maar het oogstjaar van de druiven. Die champagnes rijpen veel langer op de gisten (minimaal 3 jaar maar vaak veel langer). De Piper-Heidsieck Lipstick is gewoon een lekkere jaartalloze champagne; bedoelt om binnen afzienbare tijd genoten te worden.

  4. Albert Albert

    Hey Barbara,
    Een vraagje, mijn vrouw heeft van haar baas een fles Champagne Piper-Heidsieck Cuvee brut 75cl gekregen in een present verpakking met een rode lipstick. Er staat geen jaartal op wanneer deze geproduceerd is. Nu wil ze deze fles bewaren voor later maar kan haar maar niet aan het verstand brengen dat het beter is om deze fles binnen het jaar nog soldaat te maken. Kan deze bewaard worden en hoelang?

  5. Barbara Barbara

    Beste Robin. Als het een non-vintage rosé is geldt als vuistregel dat je deze daar wel binnen 1,5 jaar van moet genieten. Dat wil niet zeggen dat de champagne na 1,5 jaar gelijk niet meer goed is overigens, maar het is zeker geen bewaarchampagne. Voor een vintage rosé is dat anders. Die herken je doordat er duidelijk een jaartal (het oogstjaar) op de voorkant van de fles staat. Dat zijn champagnes die je nog jaren kunt bewaren, mits onder de juiste omstandigheden natuurlijk.

  6. Robin oskam Robin oskam

    Vraagje ik heb een ( voor mij dure ) MOET ROSE Champagne. Deze ligt koel horizontaal in de groente la echter al 3 jaar. Nu zei men dat dat kon bij duurdere flessen zoals deze. En ik wil vanavond 12 uur niet voor paal staan. Is deze nog goed?

  7. Barbara Barbara

    Voor een non-vintage (jaartalloze) champagne rekenen we doorgaans 1,5 jaar maar het is niet zo dat hij direct daarna niet meer goed is. De smaak kan gradueel veranderen en de champagne gaat dan afwijken van hoe deze bedoeld is. Uiteindelijk, na verloop van tijd, zal de champagne niet meer lekker zijn. Hoe beter de bewaaromstandigheden hoe langer je de champagne goed houdt. Vintage champagnes (met een jaartal) zijn langer te bewaren.

  8. Guy Genbrugge Guy Genbrugge

    Ik heb deze week een 5-tal flesjes Champagne Jacques Selosse Rosé aangekocht. Hoelang denk je dat deze houdbaar zullen zijn?

  9. Barbara Barbara

    Beste Roos,

    De flessen die je noemt zijn geen van alle champagnes. Er is maar één manier om erachter te komen of ze nog te drinken zijn en dat is.. ze openen en proeven.

    Zie ook deze pagina over het bewaren (en de houdbaarheid) van (echte) champagnes:
    https://www.champagnebabes.nl/wegwijs-in-champagne/champagne-informatie/champagne-bewaren/

  10. Roos Roos

    Ik heb al jaren 3 flessen champagne liggen (donker, koel, stil gelegen) en vraag me af of deze nog goed zijn.
    Het gaat om een Veuve Amiot Brut, appellation Saumur controlée, waarbij ik geen jaartal kan vinden.
    De tweede is een Conde de Caralt brut, cava, ook hierop ontbreekt het jaartal.
    De laatste is een Le Chiassaie V.S.Q.P.R.D. uit 2011, gebotteld op 7 augustus 2012.
    Kan je me zeggen of deze nog te drinken zijn?

  11. Barbara Barbara

    Hoi Peter,

    Dat is een heel mooi cadeau geweest Peter! Want je kreeg niet zomaar een champagne. De Dom Perignon 1996 is een fantastische champagne die zeker 7 jaar rijping heeft gehad en sowieso 7 jaar houdbaar is, maar vanwege de kwaliteit wel langer dan dat! Echter... en nu komt een belangrijk punt: het ligt er wel aan onder welke omstandigheden de fles al die jaren bewaard wordt. Als je zegt "in het wijnrek", is dat dan een wijnrek in de woonkamer met allerlei temperatuurschommelingen en variaties in licht en vochtigheidspercentage? Of een wijnrek in een koele donkere kelder waar de fles rustig is neergelegd? Mijn advies... ga er gewoon eens lekker van genieten. Gun het jezelf. Ga er lekker voor zitten. Nodig goed gezelschap uit. Neem mooie tulpvormige champagneglazen (niet van die smalle flutes) en enjoy the moment. Het leven wordt nu geleefd.

  12. Peter Peter

    Ik heb een fles champagne dom perignon vintage 1996 hier al een jaar liggen in het wijnrek. Hoe lang is zo'n fles te bewaren want heb geen idee. Was een kerst kado verleden jaar.

  13. Barbara Barbara

    Hoi Marion,

    Blanke champagne kent verschillende schakeringen goudgeel. Verder heb je ook roze (rose) champagne.

  14. Piet J. Verbaarschot Piet J. Verbaarschot

    Goed gedaan, zo'n site met info over bewaren. Ik heb net een partij ontvangen namelijk, en ik ging even googlen ivm de houdbaarheid, en kwam jullie tegen. Appropo bewaren,.. je mag natuurlijk ook gezellig op bezoek komen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »