€0,000

Winkelwagen (0 items)

  • Uw winkelwagen is leeg

225+ Beoordelingen 9,4

Mag je champagne in de koelkast bewaren?

Mag je champagne in de koelkast bewaren?

Champagne kun je maar het beste op een donkere plaats bewaren, vrij van tocht en temperatuurschommelingen. Een kelder dus of een wijnbewaarkast waar het continu 12 °C is en doorgaans ook vochtig. De koelkast werd altijd afgeraden. Vanwege de trillingen van de compressor, het schudden door het veelvuldig gebruik van de deur, de invloed van licht en omdat het in een koelkast te droog zou zijn. En toch zeggen Amerikaanse onderzoekers nu… leg die fles maar in de koelkast!


Voedsel, en ook champagne, veroudert door een stof 5-HMF dat we ook wel kennen als het bruiningsstofje van de fruitschaal, de Maillardreactie voor de koks of voluit 5-hydroxymethyl-2-furfural voor de scheikundigen onder ons.

En wat doe je om eten langer te bewaren?

Juist… je legt het in de koelkast.

Het Amerikaanse onderzoeksteam, geleid door Montserrat Riu-Aumatell, bepaalde op verschillende tijdstippen gedurende twee jaar de hoeveelheid 5-HMF in mousserende wijn. We noemen dit niet voor niets het bruiningsstofje want je kunt de hoeveelheid ervan meten door de lichtabsorptie van een vloeistof te bepalen.

Hierbij hadden ze 3 groepen gemaakt:

1. Wijn bewaard bij kamertemperatuur (laten we zeggen 20 graden en misschien ook fluctuerend).
2. Wijn bewaard in de kelder (16 graden).
3. Wijn bewaard in de koelkast (4 graden).

Armand de Brignac in de koelkastWanneer champagne bij een lagere temperatuur wordt bewaard wordt er minder 5-HMF aangemaakt en bij 4 °C nagenoeg niets. Het onderzoek is gepubliceerd in de American Chemical Society’s Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Wat wel jammer is, is dat er geen groep 4 is meegenomen: wijn bewaard in een wijnbewaarkast bij 11-12 °C. De onderzoekers stellen wel dat het verband tussen de aanmaak van 5-HMF en de temperatuur lineair is, dus je mag interpoleren.

Over een kosten-batenanalyse is ook niets gezegd. Misschien wel beter voor de houdbaarheid van je champagne om de wijnklimaatkast wat koeler af te stellen, maar misschien heb je helemaal niet zo'n lange doorlooptijd (lees: je koopt een fles champagne en maakt die binnen niet al te lange tijd lekker soldaat). En hoe koeler je die kast zet des te meer stroom deze weer verbruikt. Een hoge elektriciteitsrekening gaat dan misschien weer ten koste van je champagnebudget. smile

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op ChampagneBlog.nl. Download ons gratis Champagne Boek

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden