€0,000

Winkelwagen (0 items)

  • Uw winkelwagen is leeg

415+ Beoordelingen 9,6

Is die champagne nog wel goed?

 Is die champagne nog wel goed?

Met stip de meest gestelde vraag in de tweede helft van december: Ik heb een [willekeurig champagnemerk] champagne gekocht (jaren geleden, dan wel jaren geleden een keer cadeau gekregen) en vraag me nu af: is die nog goed?

Met geen mogelijkheid kan ik je vertellen of een champagne die je ergens anders heb gekocht, in een ver verleden, waarvan ik niet weet hoe die bewaard is geweest of wat de kwaliteit was om mee te beginnen, nog goed is (en of jij het lekker vindt hoe de champagne dan smaakt).

Er is maar één manier om daar achter te komen en dat is: open maken en proeven.

En wat is goed eigenlijk? Ook daarover lees je meer in dit artikel.

 

Wat ik wel weet is dat champagne bedoelt is om van te genieten. Liefst met meerdere mensen samen, want de fles moet nu eenmaal op ;-) al zijn er wel speciale champagnebewaarstoppers te koop die helpen de mousse nog wat langer in de fles te houden. 

 

Zonde dus om een fles te lang te laten liggen. Tenzij je weet wat je doet. Want er zijn vintage champagnes die je jaren en jaren kunt bewaren. Onderaan de pagina "vintage champagnes" lees je wat een vintage champagne is. En op deze pagina kun je nog meer lezen over deze bewaarchampagnes. Overigens is elke vintage champagne per definitie op dronk zodra deze op de markt komt.

 

Wat bedoel je eigenlijk met "nog goed" zijn? En wat is verouderingspotentieel?

Slechte bewaarcondities daargelaten kun je champagne langer bewaren dan je misschien zou denken, maar het is echt erg zonde de verhalen te horen over vergeten champagnes die weg staan te kwijnen in een keukenkastje. Elk jaar gaan er momenten voorbij waarop de champagne zich wil laten proeven, maar men is hem uit het oog en het hart verloren. Geen mooie klimaatkast, geen koele kelder, maar een kastje boven de afzuigkap waar hij zijn dagen telt. Dan ineens wordt hij op oudjaarsavond ontdekt en wordt Champagne Babes gebeld met de vraag: "Ik heb nog een zus en zo champagne liggen, al heel lang, .... is die nog wel goed?"

 

Wat het verouderingspotentieel van champagne betreft moeten we eerst kijken naar wat we daarmee nu eigenlijk bedoelen.

 

Naar een uitleg van keldermeester Benoît Gouez: Het verouderingspotentieel is de hoeveelheid tijd waarin de champagne de stijl behoudt die we hem bij de release hebben gegeven." Hij zegt bijvoorbeeld dat een Impérial champagne, die twee jaar op de gisten heeft gerijpt, een verouderingspotentieel heeft van 2-3 jaar. Maar let op... daarna is het niet zo dat "de champagne niet meer goed is".

 

 

Verouderingspotentieel verwijst naar de hoeveelheid tijd waarin een champagne de stijl behoudt die de keldermeester hem bij de release heeft gegeven. 

 

Lees nog even verder want Gouez ging verder met zijn uitleg: 20 jaar is geen probleem "maar de champagne zal met de tijd een andere stijl ontwikkelen - meer oxidatief, bruin, honing - en dat is niet de boodschap is die we met Imperial willen overbrengen.

 

Kortom... als het gaat om de stelregel dat een champagne zo lang houdbaar is als dat hij heeft liggen rijpen op de gisten, mits bewaard onder de juiste condities, dan gaat het om het behoud van de smaakstijl zoals het huis die heeft bedoeld. De champagne is niet "over de datum".

 

Uiteindelijk zal de champagne wel dermate ontwikkelen dat je hem misschien niet meer lekker vindt. En dat is eerder vroeger dan later wanneer de bewaaromstandigheden niet goed zijn.

 

Dus het antwoord op die meest gestelde vraag is: "It depends". En er is maar één manier om daar achter te komen: Opentrekken die handel :-). Als het gaat om een bijzonder moment te vieren, zorg dan dat je iets achter de hand hebt. Bedenk je ook dat smaak subjectief is. Een verouderde champagne drinken heeft ook iets avontuurlijks. Je krijgt er niets van. Het ergste dat je kunt gebeuren is dat jij het niet lekker vindt, hem moet weggooien en de conclusie moet trekken dat je liever een champagne drinkt in de stijl waarin hij op de markt kwam. 

 

Neem bijvoorbeeld de Moët & Chandon Grand Vintage, die heeft volgens Gouez een ​​bewaarpotentieel van 5-10 jaar. “Binnen die tijd zal het veranderen, maar het blijft binnen het profiel dat we vandaag ontdekken. Als ik vandaag de Grand Vintage 2013 proef, dan vind ik frisse fruitigheid, ik tref een reductief profiel, maar ik heb geen oxidatief karakter in mijn glas omdat veroudering nog niet heeft plaatsgevonden. En dan eindig ik met grapefruit, bittere tonen – die volgens mij interessant zijn qua smaak, maar een goed teken van fenolisch karakter en verouderingspotentieel.”

 

Gouez ging nog verder met te zeggen dat bittere smaken niet degene zijn die we van nature lekker vinden, maar een teken zijn van volwassenheid van smaak en verfijning "en ik wil dat soort klanten bereiken die de limiet verleggen in termen van balans van de smaak", legt hij uit.

 

Het interview van Peter Dean met keldermeester Benoît Gouez vind je op The Buyer.

 

Heb je een twijfelfles opgedoken in een vergeten hoekje?

Onder het stof onder bedenkelijke bewaarcondities kom je daar ineens een fles champagne tegen. Vergeten dat je hem had of wachtend op een feestelijk moment dat maar niet kwam, vraag je je af of deze champagne je nog wel zal bekoren. Ga het avontuur maar aan. En houd op met nog langer uitstellen, want van mooie momenten uitstellen - zoals het ontkurken van een met liefde geproduceerde champagne - wordt het leven niet leuker. Dus pluk de dag, ga ervoor, maar doe geen dingen waarmee je je glazen van de toekomst ingooit. Met een oude en vergeten champagne proeven heb je echter alles te winnen en niets te verliezen.

 

Het is leuk en interessant om te proeven en na te gaan of hoe de smaak bewaard is gebleven, hoe de stijl is ontwikkeld en wat jij daar zelf van vindt. Smaken verschillen. De één vindt de nieuwe smaaktonen die horen bij veroudering lekker, terwijl een ander juist houdt van de stijl zoals het champagnehuis die bij de release voor ogen had. En is het volgens jouw smaakpapillen vies, dan zeg je gewoon "wat een bijzonder interessante smaak' ;-).

 

Zorg dan wel dat je iets achter de hand hebt om je vrienden en familie te serveren voor het geval dat het allemaal niet meer zo mooi smaakt. En biedt die fles sowieso ook even je excuses aan, want die had zijn leven ook anders voorgesteld. ;-)

 

 

Eén van mijn gekoesterde champagneherinneringen gaat een paar jaar terug naar het proeven van een oude Blanc de Blancs vintage champagne uit 1985. Deze was met zijn sherrytonen verre van het smaakprofiel dat de keldermeester hem bij de release had meegegeven. Maar oh oh oh, wat was het genieten.

 

 

 

Meer informatie over champagne bewaren

 

Mijn tip

Zorg dat je wat achter de hand hebt en bestel een nieuwe champagne bij ChampagneBabes. Daarmee weet je zeker dat je een champagne in huis hebt in de stijl zoals de keldermeester die heeft bedoelt én je sponsort het gratis beschikbaar komen van dit soort artikelen als dat je nu hebt gelezen. :-)

 

 

Meld je aan voor onze email updates en ontvang dit eBoek

Inschrijflink (opent in nieuw venster)

Champalicious ebook

P.S. Dit artikel is op 18 december 2019 voor het eerst verschenen op de champagneblog. Het is bijgewerkt op 29 september 2021 - met de uitleg van de keldermeester van Moët & Chandon over het begrip 'verouderingspotentieel'. En opnieuw gepubliceerd omdat het een veelgestelde vraag is. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »