€0,000

Winkelwagen (0 items)

  • Uw winkelwagen is leeg

415+ Beoordelingen 9,6

Champagnemythes - waar of niet?

Champagnemythes - waar of niet?

Er zijn wat mythes rondom champagne in omloop die nodig ontkracht moeten worden. Waarom? Gewoon omdat ze niet waar zijn. Tijd voor de feiten...

Mythe? Champagne drink je om iets te vieren

Natuurlijk drink je champagne als je iets te vieren hebt. Wat anders? Maar het is wel een mythe dat je alleen champagne zou drinken als je iets te vieren hebt. Het openen van een fles champagne is al een feest op zich en je doopt zo elk gewoon moment tot een feestelijk moment. Er zijn zelfs champagnemerken die zich zo positioneren dat je ze zou moeten drinken bij tegenvallers. Gelukkig wordt champagne in Nederland door steeds meer mensen ontdekt. Het is niet langer meer een wijn die uitsluitend met nieuwjaar wordt gedronken. Veel levensgenieters hebben altijd wel een flesje koud liggen. En bedenk je ook... wie het kleine niet eert is het grote niet weerd, waarmee we maar bedoelen dat je niet alleen de grote gebeurtenissen moet vieren maar ook die leuke, soms onverwachte, meevallers. Het is bijvoorbeeld handig om hiervoor die kleine champagneflesjes in huis te hebben, piccolo's, precies genoeg voor twee glazen.

Overzicht van kleine flesjes champagne »

Mythe? Dom Pérignon is de uitvinder van champagne

Dit is niet waar en dus inderdaad een mythe, maar Dom Pérignon heeft wel een hele belangrijke bijdrage geleverd aan het verfijnen van het productieproces van champagne. Als eerbetoon heeft champagnehuis Moët & Chandon daarom een prestige champagne naar hem vernoemd. Het verhaal dat hij champagne had gemaakt, deze proefde en uitriep "Kom snel broeders want ik proef de sterren" is niet meer dan een mooi verhaal. Het verhaal verscheen voor het eerst in print ergens in de 20e eeuw. Mousserende wijn bestond echter al voordat Dom Pérignon ten tonele kwam.

Maak je keuze uit de verschillende Dom Pérignons »


Mythe? Rosé champagne is zoet

Dit is niet waar. Rosé champagne is weliswaar wat fruitiger, maar is net zo droog als de reguliere blanke champagne.

Lees hier meer over rosé champagnes »

Mythe? Een zilveren lepel in de fles houdt de bubbels intact

Dit is niet waar. Waarschijnlijk is deze legende ontstaan door het geloof dat zilver koolzuurgas afstoot. In 1995 is door een Frans professioneel onderzoeksteam bewezen dat het niets uitmaakt of je nu een zilveren lepel in de aangebroken fles doet of niet. In beide gevallen verdwijnen de bubbeltjes. Zonde dus en gewoon opdrinken voortaan die champagnefles.

De enige manier om de bubbels in de fles te houden is om deze weer goed af te sluiten. Bewaar de fles dan op een koele donkere plaats, maar zeker niet langer dan 72 uur. Gebruik geen vaccuümpomp, want dat beschadigd de bubbels. Wat wel kan - gedurende een paar uur - is een speciale champagnestop.

Mythe? Champagne drink je niet bij de maaltijd

Dit is zeker niet waar! Er zijn zoveel verschillende soorten champagne dat je bij elk gerecht wel een passende champagne kunt vinden. Kies een blanc de blancs of sans-annee (zonder jaartal) brut champagne als aperitief, een rosé champagne bij de maaltijd of kies bij zwaardere gerechten voor een vintage champagne (millésime), en kies een demi-sec champagne bij het dessert.

Meer leren over champagne »

Weet jij nog een paar leuke champagnemythes? Laat het hieronder weten via de comments.

Download ons gratis Champagne Boek

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »